dilluns, 8 d’abril del 2019

TECNOLOGIA

2.- La idea és construir un Parc Eòlic al voltant de la casa nova de l'Obac, en la zona que no hi ha quasi o gens de vegetació, per tal de generar electricitat per la ciutat de Terrassa. Per tant, primer de tot, de tot cal mesurar, de forma aproximada, l'extensió de la zona a emprar.
a) Es pot "talonar" els costats d'un hipotètic rectangle de la zona desitjada, el dia de la sortida (sabent que cada 10 passos equivalen aproximadament a 6 metres). La zona on normalment esmorzen els grups, just davant del restaurant, pot ser ideal. Amb les dades de les longituds "talonades", cal calcular l'extensió superficial aproximada que ocuparia el parc eòlic. Aquestes dades i aquests càlculs s'han de registrar en una taula.

                          Resultado de imagen de mapa casa nova i casa vella de sant llorenç

He trobat aquest mapa per internet que podria servir com a simulació del que anem a fer amb el parc eòlic. Ademés he trobat que l' escala es de 1: 25.000cm.

Fent els càlculs corresponents dels passos i seguint la escala ho trobarem.

El restaurant està a la Casa Nova, llavors 6 m en la realitat = 600 cm : 25.000cm =  0'024cm en el mapa

Tenim quant són 6 metres en el mapa, llavors només cal calcular l' àrea que farem servir per fer el parc eòlic al voltant de la Casa Nova.

Per fer això medim la zona just davant del restaurant en el mapa per deprés aplicar l' escala i saber quant mediria a la vida real.

Podríem fer un rectangle de 1 cm · 0'5 cm en el mapa just davant del restaurant, això donaria una àrea de = 0'5 cm quadrats al mapa

Que llavors hem d' aplicar la escala i a les mesures de la realitat donaria = 12.500cm quadrats (125m quadrats) d'àrea per poder posar el nostre parc eòlic.

b) A partir d'aquí, i comparant amb les dades dels parc eòlics en funcionament de Catalunya visitant les pàgines d'aquests parcs, cal cercar qui d'ells és el més semblant en extensió al que volem construir i prendre d'ells les dades següents:

- el nombre d'aerogeneradors i les seves característiques
- la potencia de cada aerogenerador
- la potència del parc eòlic construït 

Aquestes dades s'han de fer constar i argumentar de forma adient. 


El parc eòlic de Les Comes es molt semblant al que volem posar al voltant de la Casa Nova.

Hi ha 20 aerogeneradors, cadascun es de 0,15 MW de potència, el que fa que tot el parc eòlic tingui 3 MW.

Característiques dels aerogeneradors.

Marca Aerogenerador: ACCIONA WIND POWER

Model: AW 77/1500
Tecnologia: DFIG

2.- La segona idea és construir una central d'energía solar fotovoltaica també en la mateixa zona que la mesurada pel Parc Eòlic. Es poden aprofitar les dades preses i els càlculs fets amb anterioritat.

a) Primer de tot, ARGUMENTEU si la zona triada és adient o no por un dur terme el projecte de la construcció de la central solar fotovoltaica. Per fer-ho, ajudeu_vos dels Mapes de sota.

Nosaltres creiem que la zona triada per posar la central solar fotovoltaica no és bona perquè hi toca molt poca radiació solar, i si vols que sigui efectiva l'hauriem de posar en un lloc a on hi hagi més radiació, sino no obtendrem el mateix benefici d'electricitat.


b) Ara, cal plantejar les característiques de la vostra central solar fotovoltaica i DESENVOLUPAR la seva descripció:

- Nombre de plaques solars fotovoltaiques, orientació i les seves característiques i l'espaiat entre elles.
- La potencia de la central solar fotovoltaica.


Energia que arriba: 1.000 W/m quadrat, hi hauràn 20 plaques solars, a la mateixa distància de separació com estaven els molins de vent anteriors, així ocupen tota la superfície de 125 m quadrats.
Sempre orientats cap l sud per aprofitar les màximes hores de Sol.

La potència és de 5 kW tota la central, el que fa que cada placa generi = 5 : 20 = 0'25 kW.


3.- Suposem que el Parc ens ofereix un marc inigualable com a espai d'oci i d'esbarjo. Dissortadament, la consciència ecològica dels visitants no és a l'alçada de les seves ganes de diversió.  Així, durant un passeig per la muntanya podem trobar una gran quantitat d'objectes i materials aliens al medi natural, que contribueixen al seu deteriorament.  El treball que us proposem a continuació us permetrà adonar-vos-en i conèixer els efectes sobre la natura que té aquesta actitud tan incívica.

a) FEU fotografies de les restes o deixalles, del pas de les persones, que us aneu trobant durant el vostre recorregut (llaunes de refresc, tetra-briks, papers de xiclets, etc ...) I LES AFEGIU AL BLOG. CLASSIFIQUEU-LES després:

- Paper (diferents tipus de paper: tovallons, estovalles, paper assecant ...)

- Plástic (envasos, bosses, etc. ...)

- Tetra-briks

- Metalls (llaunes de beguda, envasos de conserves ...)

- Vidre (ampolles, pots de vidre, etc ...)

- Piles

- Restes orgàniques

- Olis (vegetal i industrial)

- Altres


b) Busqueu (i DESENVOLOPEU) informació sobre el grau de toxicitat d'aquests materials i el seu impacte sobre la fauna i la flora del parc i també si són o no biodegradables i el seu temps de desaparició del medi ...

FOTOGRAFIES:

        


                                 

          

       

           


CLASSIFICACIÓ I DESENVOLUPAMENT DELS RESIDUS:

PAPER D'ALUMINI
Classificació: Metalls.
Fitxa: L'alumini no és tòxic per a les persones no al·lèrgiques a l'alumini. Però no per això deixa de ser perillós si hi es introduït a l'organisme en grans quantitats.
Aquest residu pot causar danys a la fauna ja que molts d'aquests animals poden digerir-lo confondre'l per menjar i així causant dolors o fins i tot la mort.
L'alumini es reciclable, aquest procés necessita poca energia. Així mateix, si l'alumini no hi es separat pel seu reciclatge hi va a parar a la naturalesa i es torna molt contaminant del aigua i el terra.
Tardarà en desaparèixer per si sol gairebé uns 10 anys.
            

          

                                     TAPES DE AMPOLLES I PAL DE CARAMEL
Classificació: Plàstic.
Fitxa: Hi han diferents tipus de plàstic, però en aquest cas els tres són PET, tindríem que evitar aquest plàstic ja que pot alliberar antimoni (pot causar dificultats en respirar als humans).
Els animals que respiren baixos nivells d'antimoni durant un llarg període poden presentar irritació ocular, perduda de cabell i danys pulmonars. 
No és biodegradable, i tardarà en desaparèixer una mitja de 450 anys.

  


ENVASOS
Classificació: Altres. (tetra-briks)
Fitxa: Estan compostos per 75% de cartró, 20% de plàstic, i un 5% d'alumini.
El cartró és tòxic per a la salut pública, ja que està contaminat per hidrocarburs aromàtics derivats d'olis minerals, substàncies potencialment cancerígenes,  també conté plàstic que poden causar problemes al creixement i per últim l'alumini que no és tòxic per les persones no al·lèrgiques a aquest però no deixa de ser perillós si es ingereix.
La fauna el pot confondre amb menjar i el pot ingerir causant problemes al seu organisme, fins i tot la mort, i a la natura hi causa impacte paisatgístic.
No és biodegradable, i el seu temps de degradació és 30 anys.


TOVALLÓ
Classificació: Paper.
Fitxa: No té grau de toxicitat i no contamina, l'impacte que té en la fauna és que el digereixen i pot causar d'anys al seu organisme com els tetra-briks, i a la flora hi pot causar impacte paisatgístic.
És biodegradable, sempre que no hi tingui restes orgàniques per poder reciclar-lo, i tardarà en desaparèixer uns 30 anys. 


Classificació: Metalls.
Fitxa: Està composta d'alumini i per tant no és tòxic però si perillós per l'organisme.
A la natura causa òxid de ferro.
No és biodegradable per si sol, sinó amb ajuda d'una màquina.
I tardarà en desaparèixer 10 anys.



4.- Per fer la darrera activitat de l'Àrea de Tecnologia ens anirà bé el que heu estudiat durant el 1r cicle d'ESO. Anem a aplicar els vostres coneixements sobre un edifici molt particular, el Monestir de Sant Llorenç del Munt, tot responent una de sèrie preguntes i realitzant alguna activitat.





a)  FEU un  plànol de planta del Monestir en una làmina DIN A4, amb marges, en llapis (no cal tinta per retolar-lo, tot i que, si es fa, es valorarà ...). Cada membre del grup ha de fer el seu plànol. Cal cercar Informació sobre les dimensions del Monestir i trieu l'escala més adient. En cas de no poder accedir al Monestir, cerqueu informació bibliogràfica sobre la distribució dels diferents compartiments interiors


b)  Fixeu-vos en l'orientació de l'edifici. Comenteu com està orientat cada una de les cares i perquè creieu que és així. Si ha estat arbitrària o bé respon a alguna finalitat. Justifiqueu la vostra resposta. Seria molt convenient pujar-hi a costar-s'hi un dia assolellat i poder comprovar com és aquesta orientació.

c)  FEU una relació, el més completa possible, de tots els  materials  que vegeu que s'han fet servir en la construcció de l'edifici. Digueu també com s'anomena el tipus de construcció emprada o utilitzada?















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada